Tel: 0741-039.292

Tel: 0757-571.635

Email: neoklinik@yahoo.com

Terapia cu Ozon in Cosmetologie

Progresul stiintei medicale in prezent este orientat catre dezvoltarea de noi tehnologii care permit nu numai tratarea cu eficienta crescuta a bolilor, ci si prevenirea lor de asemenea, crescand potentialul vital al organismului.

Una din aceste abordari progresive este terapia cu ozon. Are o gama larga de actiune, in chirurgie, dermatologie, urologie, medicina interna. Ar fi ciudat daca ozonul nu ar fi folosit in cosmetologie- unul din cele mai progresiste domenii ale aplicarii sale. In metodele de tratament cu ozon, se acorda o atentie particulara imbunatatirii circulatiei, oxigenarii, furnizarii cu energie a celulelor, tropismului bun si protectiei pielii. Multe din problemele cosmetice- acnee, telagiectazie, caderea parului, riduri, alergie, celulita, grasimea- reflecta starea interna a organismului, din acest motiv ar trebui tratate nu numai din exterior, ci si din interior. Si aceasta cerinta poate fi indeplinita prin producerea unei detoxifieri, unui efect antiviral si prin crestera imunitatii organismului.

Ozonul este un agent unic care pastreaza si reface frumusetea si sanatatea naturala a pielii. Terapia cu ozon nu mascheaza defectele pielii, ci normalizeaza si stimuleaza functiile naturale. Mecanismele de actiune ale ozonului pot fi demonstrate pe exemplul folosirii sale in cadrul unui program complex pentru revitalizarea pielii.

Imbatranirea la nivelul epidermei este indusa de inhibarea proliferarii diviziunii celulare, epuizarea epidermei, cresterea stratului de keratina, scaderea elasticitatii si cresterea deformarii reziduale a epideremei (“picioare de corb”), formarea de riduri adanci.

Functionarea normala a pielii si aspectul tanar se gasesc numai in caz de trofism corespunzator si diviziunea corespunzatoare a celulelor epidermei. Mecanismul natural de trofism celllar este realizat cu ajutorul lichidului tisular, al limfei si al plasmei sanguine.

Eficienta functionala a acestei retele si calitatea trofismului epidermei sunt considerabil scazute sub influenta factorilor negativi de mediu. Imbatranirea la nivelul dermului este indusa de schimbari in structura colagenului si fibrelor elastice. Pe expunerea colagenului la radicalii liberi se ajunge la “coaserea impreuna” a colagenului, din acest motiv enzima colagenaza responsabila pentru degradarea colagenului in conditii normale nu este capabila sa isi realizeze functiile. Se ajunge la acumularea de fibre de colagen modificate patologic, o scadere a abilitatii lor de a retine apa, si a nivelului total de apa in derm. Se ajunge la o tulburare functionala a hialuronidazei, enzima specifica care produce un efect pe acidul hialuronic si defineste penetranta in piele.

Datorita imbatranirii se ajunge la o scadere a anumitor enzime cheie ale lantului respirator si la intensitatea sintezei de citocrom- oxidaza care conduce la un deficit energetic in cllule. Se ajunge la inhibarea regenerarii celulare in epiderm, epuizarea si fragmentarea fibrelor de elastina, si ca un rezultat al tuturor acestor procese patologice este formarea de riduri.

Imbatranirea pielii poate fi inhibata, si structura pielii poate fi refacuta prin neutralizarea proceselor patologice mai sus mentionate eliminand astfel motivul, sin u numai consecinta- formarea de riduri. Exact aceasta este tinta terapiei cu ozon. Ozonul este o substanta create de natura, produce un efect complex, integral asupra organismului uman. Pentru tratarea “problemei” pielii si ridurilor se recomanda folosirea metodelor de terapie locala si sistemica cu ozon: pe cale locala – injectii subcutanate ozonate si ulei de masline ozonizat in forma impachetarilor faciale si pentru masaj; pe cale sistemica- perfuzii intravenoase picatura cu picatura de solutie ozonata, autohemoterapia majora si minora cu ozon, insuflatii rectale cu ozon.

Abordarea de tratament si alegera metodelor sunt strict individuale pentru fiecare pacient. Ozonul introdus subcutanat activeaza procesele metabolice in celulele macroergice, normalizeaza transportul active transmembranar (pompa Na- K), penetranta, deformabilitatea, vascozitatea si proprietatile electrice ale membranei. In acelasi timp, se ajunge la o crestere a intensitatii proceselor energetice: pe de o parte, prin cresterea utilizarii de oxigen de catre celule, datorita activarii glicolizei anaerobe, ciclului Krebs si Boxidarii acizilor grasi si pe de alta parte- prin optimizarea functiei sanguine de transport a oxigenului (in prezenta ozonului, eritrocitele sunt capabile sa lege sis a transfere de zece ori mai mult oxigen si sa il elibereze mai usor la tesuturi). In afara de asta, se ajunge la oprirea “ stresului oxdidativ”, activarea sistemului antioxidant de aparare si neutralizarea efectului distrugator al radicalilor liberi. Se ajunge la stimulearea sintezei de proteine incluzand colagenul si elastina, o crestere a potentialului regenerative al stratului proliferativ de piele. Se ajunge la o crestere a volumului lichidian tisular in straturile adanci si refacerea abilitatii naturale a pielii sa retina apa, si ca rezultat al acestui lucru, se ajunge la netezirea si disparitia “picioarelor de corb”, a ridurilor adanci si este bine manifestat un efect de intinerire. Diferenta esentiala a terapiei cu ozon pentru remedii si proceduri cosmetice consta in actiunea sa duala din exteriorul si interiorul organismului care conduce la normalizarea tropismului, oxigenarii, umectarii, protejarii si refacerii pielii. Ajuta la realizarea unei curatari eficiente, sanizari si tonicizari, si nu numai la realizarea unui efect cosmetic temporar.

Astfel, terapia cu ozon este un remediu revolutionar pentru reintinerire, ajutand la refacerea barierei, imunitatii, retinerii de apa, repararii si separarii pielii, si de asemenea ii imbunatateste structura. Se retin in mod special si rezultatele rapide ale terapiei cu ozon observate la pacientii cu diagnosticul de “piele obosita”.

Cea mai frecventa metoda de administrare a ozonului pentru reintinerire este pe calea picaturilor intravenoase si sub forma de bai de ozon la tors. Acest lucru este convenabil, deoarece in timpul ozonizarii cosmetologul poate efectua alte proceduri pe fata, gat, care salveaza timp.

Pentru curatarea organismului, eliminarea impuritatilor si toxinelor incluzand toxinele de stress care produc un efect negativ pe piele, tratamentul complex al pielii consta in curatarea intestinala globala. Pentru indeplinirea acestei proceduri, se recomanda realizarea insuflatiilor rectale cu ozon in acest mod creandu-se conditii benefice pentru regenerarea florei intestinale “sanatoase” si producandu-se un effect benefic asupra intregului organism.

Pentru corectarea semnelor de imbatranire a pielii dupa varsta de 35 de ani, de mare ajutor pot fi cursurile de ozon de reintinerire sub forma injectiilor subcutanate in locurile in care sunt prezente ridurile si alte locuri in care se manifesta lasarea pielii (Barbie, gat, pometi). Dupa procedura se recomanda realizarea unui masaj manual- plastitermic sau cosmetic pentru distributia egala a amestecului gazos ozon/ oxigen. Efectul bine manifestat este observat deja dupa 3-4 paroceduri; intinderea ridurilor fine, o crestere a turogorului pielii, scaderea pastozitatii fetei, imbunatatirea culorii pielii, aparitia stralucirii. Pacientii mentioneaza despre o scadere a gradului de uscare a pielii, disparitia senzatiei de constrictie a pielii, chiar dupa spalare. Atat pacientii cat si medicul observa un efect de lifting in zona de sub maxilar, si in zona pometi- barbie. Si ce este foarte important este imbunatatirea starii generale.

Boala acneica. Terapia cu ozon este folosita in forma injectiilor locale cu ozon in zonele cu inflamatie (infiltrate, pustule, elemente). In anumite situatii se recomanda realizarea curatarii primare a focarului prin metoda electrocoagularii, deschiderii si eliminarii continutului purulent, si apoi terapiei cu ozon. Adancimea si numarul de injectii intr-un singur focar depend de marimea elementului inflamator. Pana la 5 ml de amestec gazos ozon/ oxigen este injectat in fiecare punct.

In medie un curs de tratament consta in 4-5 poceduri la un interval de 5 zile. Toti pacientii arata o imbunatatire a starii clinice deja dupa o procedura. Acest lucru se manifesta ca o inmuiere a infiltratului, o scadere a edemului, exudatului, hiperemiei, durerii. Tratamentul este redus de 2-3 ori in comparative cu metodele traditionale.

Nu se observa nicio complicatie sau efect secundar.

In cazul unui curs lent al bolii acneice, proces difuz, cea mai buna metoda este autohemoterapia cu ozon care creste in mod considerabil imunitatea si produce un efect antibacterian. Ozonul este de asemenea o parte integranta a reabilitarii postoperatorii pentru prevenirea complicatiilor. Ozonul ajuta la intensificarea limfodrenajului, reface microcirculatia, imbunatateste trofismul tisular, stimuleaza procesele metabolice.

Efectul este observabil numai dupa una sau doua proceduri: o scadere a edemului, ingrosarii tesutului si durerii. Dupa 4-5 proceduri se ajunge la o refacere a sensibilitatii pielii, o scadere a hiperemiei si a disparitiei senzatiei de constrictie in zona suturilor postoperatorii. O senzatie mai confortabila pentru pacient are o influenta pozitiva asupra evaluarii sale in legatura cu rezultatele operatiei facute. Dupa introducerea larga in practica a acestor metode ca peelingurile medii si adanci, abraziunea laser si mecanica, plastia cu injectii contur, ne gasim in fata unei probleme serioase- cicatricile hipertrofice. Inejctiile gazoase cu ozon in jurul cicatricii duce la disparitia senzatiei de constrictie a pielii, limitarea si inmuierea cicatricilor, si resorbtia lor ulterioara. Ca rezultat al acestui lucru, se ajunge la o netezire semnificativa a suprafetei cicatricii, refacerea elasticitatii tisulare. In mod evident, terapia cu ozon in forma injectabila permite rezolvarea multor probleme serioase care apar in practica dermatocosmetologistului. De mare importanta este faptul ca rezultatele procedurilor similare nu reprezinta numai solutia unor probleme estetice care sunt motivul vizitei la medic, ci apare de asemenea o imbunatatire a starii generale a pacientului prin efectul non- specific si multi- fatetat al ozonului asupra tesuturilor si a organismului ca intreg.